9 Kasım 2013 Cumartesi

Kozmetik Dolgu Maddeleri

Kozmetik Dolgu Maddeleri

Ciltte  güneş ışınlarının olumsuz etkilerine, yaşlanmaya, sivilcelere ve yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklık, leke, şekil bozukluğu gibi estetik kusurların düzeltilmesi için kullanılan ameliyatsız yöntemlere olan ilgi artmaktadır. Acı çekmeden, normal yaşamı etkilemeden uygulanır olması bu yöntemlere üstünlük sağlamaktadır. Hangi yöntemin kullanılacağına, kişinin estetik sorununa ve beklentilerine göre  muayene sonrası karar verilmektedir. Geçen yıllar sonrası  yüzde oluşan çizgiler ve ciltte incelme, cilt altındaki kollajen ve elastin liflerinin azalmasına  bağlı olarak artar.
Dolgu maddelerin cilt içine enjekte edilmesiyle, kırışıklık bölgesinde hacim yaratılarak kırışıklık çizgileri düzeltiliyor. Dolgu maddeleri, yüzdeki yaşlılık çizgileri, yaralanmalarla oluşan çizgiler, yüzdeki şekil bozuklukları, kişinin derin sivilce izleri gibi sorunlarda tercih ediliyor. Ayrıca kişinin dudak kalınlaştırma, dudak şekillendirme gibi estetik değişiklik taleplerinde de bu yöntemler rahatlıkla uygulanabiliyor.                                                                     
Dolgu yapılmasında kullanılan birçok madde bulunmaktadır. Bunlar sıvı parafin, sıvı silikon (ülkemizde kullanımı yasal değil) kollajen, hyalüronik asit, otolog yağ, otolog kollajen gibi maddelerdir.
 Otolog Yağ: Dolgu maddesi olarak karın yada kalçadan alınan vücudun kendi yağını kullanmak red  reaksiyonu riski olmaması ve materyalin ücretsiz olması nedeni ile populer bir yöntemdir.
Sculptra® veya NewFill®: Yeni bir enjektabl kırışıklık tedavisidir! Doku kaybı, yara veya hacim kaybına bağlı cilt çöküntülerinin düzeltilmesi, cilt kırışıklıklarının ve kıvrımlarının düzeltilmesi ve yüzdeki yağ kayıplarına (lipoatrofi) ait izlerin geniş hacimli olarak düzeltilmesi için uygundur.Poly-L-laktik asid temel yapısını oluşturan maddelerdir. Avrupa ve Amerikada bir kaç yıldır volüm kazandırıcı olarak iyi sonuçlar alınmaktadır .Sanofi-aventis tarafından  2009 yılında ülkemizde Sculptra adı ile satılmaya başlanmıştır. Materyalin biyolojik olarak uyumlu ve parçalanabilir yapıda olması nedeni ile çözünebilir dikiş materyali olarak da kullanılmaktadır ve hayvansal değildir ve kullanmadan önce deri testi gerekli değildir. HIV hastalarındaki lipoatrofi için kulanımıonaylanmıştır. Diğer dolgu maddelerinden farklı olarak Sculptra kendi uyarısı ile kollajen üretimini sağlar. İstenen bölgede deri altına enjekte edilir. Yüzeyel uygulanmamalıdır. Uygulama sonrası bu bölgede şişme ve morarma en sık görülen yan etkilerdir. Bölgeye soğuk uygulama ve 4-5 gün günde birkaç kere 5 er dakika masaj uygulanması önerilmektedir. Dolgu maddesi olması dışında uygulandığı bölgede kollagen sentezini arttırarak da etki gösterir bu nedenle optimal etkinin oluşması  bir ay alabilir, sonuca ulaşmak için 3 veya 4 aylık bir tedavi gerekebilir.Yapılan çalışmalarda sonuçlar etkinin  bir iki yıl sürdüğünü göstermektedir. Ancak etkisi tedrici olarak ortaya çıktığı için, daha çabuk sonuç istenen durumlar için uygun değildir. Bu durumda Kollajen ve Restylane gibi uygulamalarla birlikte kullanılabilir.
e-PTFE (Gor-tex®, Advanta®, Softform®, Ultrasoft®: Expanded polytetrafluoroethylene (e-PTFE) 1960 larda bulunmuş olan bir teflon formudur. Dudak dolgusu, yüzdeki çökük yara izleri yağ atrofisi ve derin çizgiler için kullanılır. Ufak kesiyle deri altına yerleştirilir. Delikli yapısı nedeni ile fibroblastlar tarafından sarılır ve etkisi kalıcı hale gelir. Ancak istenildiğinde çıkarılabilmektedir.
Artecoll® ve Artefill®: Denatüre sığır kollajeni içerisinde Polimetilmetakrilat mikrokürecikleri asılıdır. Kollajen enjeksiyonda bir aracı gibidir daha sonra tedricen 1-3 ay içinde kaybolur ardında kalıcı yapıda olan kürecikleri bırakır. Karışım overcorrection yapılmadan dermal-subdermal alana tünel enjeksiyon tekniği ile uygulanır. 6 hafta sonra gerekirse tekrarlanır. % 65 etkisinin iki yıl devam ettiği bildirilmiştir. Sığır kollajenine karşı allerji testi 14-21 gün önce yapılması gereklidir.
Silikon: Silika içeren bir polimerdir. Sert jel şeklinde veya sıvı (Adatosil-5000, Slicon oil ve Silikon-1000) şekilde bulunabilir. FDA tarafından onaylanmamıştır. Çok sık ve kötü şekilde kullanıldığı için yabancı cisim reaksiyonu enfeksiyon gibi şeylere sık rastlanmıştır.
Radiesse®: Sulu jel taşıyıcı içerisinde asılı kalsiyum hidroksil appetit minikürecikleridir. Bu çözünebilir minikürecikler doku infiltrasyonunu sağlayan iskeleti oluşturan ağlar gibi davranırlar. Küreler yavaşça yıllar içinde erir ve uzun süren yarı kalıcı etki oluşturur. FDA tarafından mesane boynu dolgusu, ses tellerine yapılan dolgu, diş hekimliğinde periodontal kullanımını onaylamıştır. Yumuşak dokuda kozmetik amaçla kullanımı ise 2006 sonunda onaylandı, bu alanda zaten güvenli olarak kullanımı yaygındı. En sık olarak nasolabial kıvrımında ve marionette çizgilerinde ( ağız köşesinde çeneye uzanan çizgiler) kullanılır. Dudak dolgusunda kullanımı tartışmalıdır. Enjeksiyonları ile sağlanan hacim 2 yıl etkilidir.
Fibrogel® ve Isolagen®: Hastanın kulak arkasından alınan küçük bir cilt parçası örneği, bazı işlemlerden geçirilerek (fibroblast) kollajen üreten hücreler ayrılır ve 3 hafta boyunca laboratuarda çoğaltılır. Bu hücreler gerekli yerlere enjekte edildiğinde kollajen üretmeye başlarlar. Matrix, sentetik hyalüronik asitdir, bu nedenle kollajen kadar alerjik etkilere sebep olmaz. Yüzde yaşlılığa bağlı oluşmuş kırışıklıklar, akne tedavisi, yanıklara bağlı veya travmatik skarların tedavisinde, dudak kalınlaştırma işlemlerinde kullanılan uzun etkili ( Yaklaşık bir sene) dinamik bir hücresel protein tamir sistemidir. İki hafta ara ile 3 kez uygulanır. Enjekte edilen fibroblastlar, kırışıklıklar içinde çoğalarak kollajeni arttırmaktadırlar.
PlasmaGel®: (Hastadan alınan plazma emülsiyonu ve C vitamini kompleksi). Ancak 3 ay kalıcı olabilmekte ve ideal bir dolgu maddesi değildir. Hastadan kan alındıktan sonra santrifüjlenerek proteinleri ayrıştırılmakta ve bu proteinlere C vitamini katılmaktadır. Isıtılarak jel formunu alması sağlanır soğutulduktan sonra bu ürün enjekte edilmektedir. Alerji testi: gerekmemektedir; kalıcılık: 3 ay.

HYALÜRONİK ASİT

Sık uygulanan dolgu maddesi, stabilize edilmiş hyalüronik asittir. Tamamen organizmaya uyumlu ve organizma tarafından eritilebilen doğal bir maddedir. Fonksiyonu, vücudun kendi hyalüronik asidinin tüketildiği yere hacim eklemektir. Çoğunlukla horoz ibiğinden elde edilir ve bu nedenle allerji testi gereklidir. Kollajene göre iki kat uzun etkilidir
Restylane®: (Hayvansal kaynaklı olamayan hyalüronik asit), İsveç’teki Q-Med Laboratuvarlarında üretilmektedir. Hyaluronik asit hayvansal kaynaklı değildir. Biyoteknolojik olarak bakterilerce üretilmektedir. Deriye veya dudağa yani büyütmenin gerektiği herhangi bir bölüme enjekte edilebilir. Herhangi bir ön test gerekmemektedir. Hyalüronik asit vücutta doğal olarak tüm yaşayan canlı organizmalarda bulunur. Tedavi, Restylane  cilde enjekte edilerek gerçekleştirilir ve  yarım saatten daha az bir sürede işlem tamamlanır. Enjeksiyonun hemen sonrasında kişi normal yaşantısını sürdürebilir.
 Her yaşta uygulanabilir. İstenildiği sıklıkta tekrar edilebilir. Alerji riski yoktur. Enjekte edildikten sonra vücut vücudun kendi hyalüronik asidi ile beraber çalışır ve hacim yaratmak için güçlerini birleşirirler. Hayvanlardan elde edilen kollajene kıyasla daha uzun süre kalıcıdır . Cildinizde hacim yaratarak sağlıklı ve genç bir görünüm verir. Restylane kristal-berrak bir jel formunda hyalüronik asit içerir ve ciltteki kırışıklıkları doldurur.
Hyalüronik asit tedavisinin etkinliğinin ne kadar süreli olacağı kişiden kişiye değişir. Cildin yapısı, hayat tarzı ve yaş ile kişi tarafından talep edilen düzeltmenin derecesi gibi bir çok faktöre bağlıdır. Ancak tedavi edilen hastaların çoğunda 6 ay boyunca etki % 50-80 oranında devam etmektedir. Pek çok kişi ilk tedaviden bir yıl sonra yeniden yaptırma ihtiyacını hissetmiştir.Dudaklarda kullanılmak üzere  daha uzun etkili restylane lipp formu mevcuttur
Perlane®: (hyaluronik asit). Restylane® ile aynıdır, ancak boyutları büyük olduğundan emilmesi daha uzun sürer. Dudakların yanısıra nasolabial ve alın çizgileri içinde kullanılır. Allerji testi: genellikle gerekmez; kalıcılık: genellikle 3-9 ay. Restylane'e benzer fakat daha büyük parçacıklar içerir bu yüzden daha geç hacim kaybı görülür. Çoğunlukla  derin kırışıklıklara uygulanır. Dudaklarda hacim artışı sağlanabilir.  Hayvansal kaynaklı  değildir.
Hylaform Viscoelastic GelHylaform®: (hyaluronik viskoelalstik jel) Restylane®’e benzer, ancak horoz ibiğinden elde edilmektedir. Hyaluronan derinin nemliliği ve elastikiyeti için gereklidir. Zamanla derideki hyaluronan yıkıldığı için deri kurur ve kırışır. Allerji reaksiyonu azdır ve piyasadaki tüm ürünlerden çok daha güvenilir olduğu söylenmektedir. Restylane®’e benzer şekilde üretilmektedir. Tipik kullanılma alanları: kırışıklık giderilmesi, sivilce izleri, travmaya bağlı nedbeler, dudak büyütme. Allerji testi gerekmemektedir; Genellikle 3-6 ay kalıcılık sağlamaktadır.
Juvaderm Ultra ve Juvaderm Ultra Plus : Botoxun üreticisi Allergan tarafından piyasaya verilen Hyaluronik asid içeren orta düzey ve derin kırışıklıkların ve ağız köşesi ve nasolabial kıvrım gibi alanların tedavisinde kullanılan yeni bir estetik dolgu maddesidir. Allerjik reaksiyon riskinin çok az olduğu ve etkisinin 6 ay veya daha fazla sürebileceği belirtilmektedir. İçeriğinde yüksek oranda ve homojen yapıda hyaluranik asid içerdiği. Restylane gibi granuler yapıda olmadığı belirtilmektedir.
Rofilan Hylan Jel®: (viskoelastik, stabilize hyaluronan jel) Rofilan®, steril, hayvansal kaynaklı olmayan kimyasal bağlar yerine doğal asitle çapraz bağlanmıştır. Hyaluronan tüm yaşayan organizmalarda bulunur. Kalıcı değildir, ancak hem kollajenden hem de diğer tüm formlardan daha uzun süre kalıcıdır. Emilme süresi molekülün büyüklüğü ile ilişkilidir. Bu üründeki molekül büyüklüğü 2,5milyon Dalton’dur. Diğer enjekte edilebilir türleri genellikle 1,5milyon Dalton’dur. Allerji testi: gerekmez; kalıcılık: süre bilinmemekte ama geçici olduğu bilinmektedir.
Reviderm® : Hylan gel içersinde hayvansal kökenli olmayan 40 ila 60 mm  asılı dextran damlaları. Etkisi kalıcı değildir fakat uzun etkilidir. Bir, iki yıl sonunda hacim kaybına uğrar. Allerji testi gerekli değildir. Uygulama sonrası 3-6 ay içinde hyaluronik asit tamamen kaybolur ve dekstran mikrokürecikleri ince bir fibröz kapsülle kaplanır. Daha sonraki dönemde dekstran da kaybolur. Makrofaj cevabını uyararak fibroblast proliferasyonu ile yeni kollajen yapımını arttırır. Deri içine enjeksiyonunda over correction'a gerek yoktur. Hollanda da dudak dolgusunda kullanılmaktadır.
Puragen® (Highlight): Mentor firmasının ürettiği bir üründür. Hyaluronik asid içerir. Yüzdeki tüm kırışık alanlar için kullanılabilir. Etkisi 8-12 ay devam eder. Diğerlerinden farklı olarak çift çapraz içeren yapısının etki süresini uzatmaktadır. Allerji testi gerektirmez.
Hydrafill:  Hyaluronik asit içeren bu dermal dolgu maddesi bakteri fermantasyonu ile üretilir. Etkisi 6-9 ay sürer.  Allerji testi gerekli değildir. Hydrafill grade I, ince kırışıklıklar için  Hydrafill grade II,  derin kırışıklıklar için kullanılır. Hydrafill grade III ise derin kırışıklıklar, yanakta dolgunluk sağlamak ve dudak konturunu belirginleştirmek için önerilmektedir. Ayrıca Softline ve Softline max formları da mevcuttur.
esthelis BasicEsthelis Basic® ve Soft®: Hyaluronik asit içeren enjektabl bir dolgu maddesidir. Bakteriyel fermentasyon ile üretilir. Allerji testi gerekmez. Hyaluronik asit molekülleri bunda da çift çapraz bağ içerdiğinden 9 ay etkili olduğu söylenmektedir. Esthelis basic, derin kırışıklıkların, Esthelis soft ise ince ve yüzeyel kırışıklıkların giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Dermalive, Dermadeep: %60 stabilize hyalüronik asit %40 akrilik hidrojel içerir. Hyaluronik asit vücutta zamanla kaybolurken, akrilik hidrojel kalır. Bu nedenle etkisinin kalıcı olduğu düşünülmektedir. Bakteri fermantasyonu ile üretilen dermal bir dolgu maddesidir. "Dermalive" formu daha çok orta ve derin kırışıklıklar için "Dermadeep" ise daha çok derin kırışıklıklar için kullanmaktadır. Ciltteki yüzeyel kırışıklıklar için önerilmemektedir. Hayvansal kaynaklı değildir. Allerji testi gerekmez. 
Teosyal: Hyaluranik asit içeren enjektabl ve kalıcı olmayan bir dolgu maddesidir. Bakteriyel fermantasyon ile üretilir. Allerji testine gerek yoktur. değişik uygulamalar için  First Lines, Global Action,Touch-up, Deep lines, Kiss, Ultra Deep gibi farklı formları mevcuttur.
pdolguPerfectha: Hayvan kökenli olmayan Hyaluronik asit, bakteri fermantasyonu ile biyoteknolojik olarak değiştirilmiştir. Uyumlu bir moleküldür. Etki süresi ürün tipine göre 4 -18 ay arası değişiyor. 4 farklı tipi mevcuttur. Perfectha Derm/Finelines,ağızçevresi kaz ayağı gibi yüzeyel kırışıklıklarda kullanılır. 4-6 aylık etki süresi vardır. Perfectha Derm,orta düzey kırışıklıklarda dudak konturu için kullanılıyor Etki süresi 6-12 aydır. Perfectha Derm Deep,derin kırışıklıklarda kullanılıyor Etkisi 8-12 aydır. Perfectha Derm Subskin ise cilt altı dokuya hacim kazandırıcı olarak kullanılıyor. Etki süresi 12-18 aydır. 

KOLLAJEN VE ENJEKTE EDİLEBİLER DİĞER DOLGULAR:

kollajen dolguİnsan ve hayvanlarda doğal olarak bulunan kollajen, derimizin destek dokusunu oluşturan ve cilde şekil veren fibröz bir proteindir. Kollajen enjeksiyonu 1980 li yıllardan beri kullanılmaktadır.
CosmoDerm®™ ve CosmoPlast®: Laboratuar koşullarında üretilmiş insan kollajeni yapısında bir malzeme içerir Bu nedenle allerji testlerine gerek yoktur ve ilk ziyarette tedavi tamamlanabilir. Etkisi 3-6 ay devam eder. Deri testi gerekmeyen    Dermalogen ve aşağıda bahsettiğimiz Cymetra da insan kadavrasından elde edilen bir tip bir dolgudur. Ancak Dermologen piyasada bulunmuyor.
Autologen ise Hastanın kendi dokusundan alınmış  kollagen lifleri içeren steril suspansiyondur.

Collagen® (hem sığır hem domuz). Geçici fakat oldukça iyi sonuçlar vermektedir. 6 ay kadar kalıcı olduğu söylenmektedir. Ancak çoğunlukla daha az sürmektedir. Hastaların çoğu kollajenin ancak 1 ay kaldığını bildirmektedir. Önceden test enjeksiyonu yapılması gereklidir.
Zyderm® ve Zyplast® enjekte edilebilir  kollajen: (serum ve lidokain içinde bulunan sığır kollajeni) Collagen Corp.® tarafından üretilmektedir.Zyderm I %95-98 Tip 1 kollagen içerir. Ağırlığının % 3.5'i sığır kollajeninden oluşur.
Zyderm II de sığır kollajeni oranı % 6.5 dir.
Zyplast da %3.5 sığır kollajeni olsa da daha az allerjiktir ve daha geç emilmesine bağlı etkisi daha uzun sürer.
Sığırdan elde edilmesi nedeniyle hepsi için önceden deri testi gerekir. Enjeksiyonlar ağrılı olabilmektedir. Enjeksiyonlarda özellikle Zyderm I için %100 Zyderm II için %50 overcorrection gereklidir. Genel bir dudak büyütme (Zyderm II) için yaklaşık olarak 12 enjeksiyon yerinden girilmektedir. Ancak ilk enjeksiyonlardan hemen sonra içinde bulunan lidokain bölgeyi uyuşturmakta ve böylece asıl enjeksiyon uygulamaları ağrısız olmaktadır. Ağrının bir kısmı da lokal uyuşturucu olan lidokaine bağlı olabilir. Enjekte edilen kollajen vücudumuz tarafından yabancı madde olarak algılandığından hemen yıkıma uğramaya ve vücut tarafından atılmaya başlar. Allerji testi: gerekli; kalıcılık: 3-6 ay.
Endoplast-50® : Eriyebilen elastin peptid ile sığır kollajeni içerir. Deri içine enjekte edilir. Materyal fibroblastların artmasına ve kollajen üretimine neden olur. Tedaviden önce iki seri deri testi gereklidir. Sonuçlar 12 ay kadar devam edebilmektedir
Bioalcamid®, Rinnova®:dolgu bioalcamid1bioalcamid2 %4 oranında sentetik ağ yapısında bir polimer olan polialkilimid, %96 su içeren, kalıcı bir dolgu maddesidir. Enjeksiyondan sonra ince doğal bir kollajen kapsul ile kaplanır. Allerjik bir reaksiyon görülmez test gerek yoktur. Sanki vücudun tepki vermediği istenildiğinde çıkarılabilecek bir "endo-protez" olarak düşünülebilir. Bio-alcamid enjeksiyonundan bir kaç saat sonra başlayan şişlik 8. haftada kapsül oluşana kadar devam eder.Sonra her geçen gün azalarak istenen düzeye gelir.
bioalcamidBioalcamid'in Lips,Body ve Face adlarında üç formu vardır. Dudak kalınlaştırmada değil ama kontürlerin belirginleştirilmesi için ve yüz bölgesindeki doku kayıplarında etkilidir. Özellikle Body formu ile, Poland sendromunda, Pektus ekskavatum, kalça atrofisi ve diğer büyük doku kayıplarında doğal görünümün tekrar sağlanması amacı ile diğer dolgu maddelerinden farklı olarak çok büyük miktarlarda her hangi bir riske sebep olmadan enjekte edilerek kullanılabilir.
Aquamid: aquamid%97,5 su ve %2,5 çapraz bağlı polyacrylamide içerir. Bu deri altına enjekte edilebilen bu saydam molekül suda erimez fakat bir sünger gibi suyu tutar. Enjekte edildiği yerde kalır hareket etmez ancak elastikdir. Vücut dokusuna benzer nitelikte ve çevre doku ile uyumludur. Enjekte işleminden sonra tedavi uygulanan alana el yordamıyla istenen şekli verir.Kalıcı etkilidir.Alleji testi gerekli değildir. Çok kısa bir süre sonra Aquamid™ doğal dokudan ayırt edilemez. Suyu tutma özelliği sayesinde elastik yumuşak ve elastikdir.
Yüzdeki tüm derin kırışılıkların, doku kayıplarının dolgusunda kullanılabilir. İlk uygulama sonrası bir miktar hacim kaybına oluşur, birkaç uygulama gerekebilir.
 Bioinblue™: %8 yüksek saflıkta polivinil alkol ve %92 su içerir. Polyvinyl alkol, yapay gözyaşı ürünü ve yapay insan plazması gibi ürünlerde güvenirliliğini kanıtlamış daha bir çok ilaçta bulunan bir maddedir.Doğal yumuşak kıvamı içerdiği yüksek miktardaki suya bağlıdır. Dudak şekillendirmede, ince veya derin kırışıklıklarda, yara izlerinde, basit ve kolay olarak uygulanabilir.Etkisi 12-18 ay sürer. Biolojik güvenlik testlerinden geçmiştir. Hayvansal kaynaklı değildir, allerji testi gerekli değildir. Lokal anestezi hassas hastalarda gerekebilir. Enjeksiyon sonrası 12 saat süren bir kızarıklık ve geçmesi 24 saat alan bir ödem gelişebilir.
KADAVRA KÖKENLİ DOLGU MADDELERİ
Alloderm®: Kadavra derisinden elde edilir. Üst deri ayrılır ve alt derideki (dermis) doku uyuşmazlığına neden olabilen hücrelerden temizlenir. Yapılan bu işlem hepatit, AIDS gibi bulaşıcı bir hastalık riski engellenir. Kalan hücre içermeyen bir protein yapıdır. Kuru ve donmuş haldeki bu tabakalar kullanmadan önce steril bir sıvı ile sulandırılır. Alloderm yumuşak dokuların büyütülmesinde kullanılır. En çok bir-iki yıl kadar kalıcılığı vardır, zamanla kaybolmaktadır.
Cymetra®: Allodermin toz halindeki formudur. Mikronize asellüler ( hücresiz ) insan kadavra dermisi olarak adlandırılmaktadır. Enjekte edebilmek için serum ile karıştırılması gerekir. Allerji testi gerekli değildir. Derideki doku kayıplarında, kırışıklıklarda, akne izlerinde, nasolabial çizgileri azatmak için ve dudak dolgunlaştırmada kullanılabilir. Etkisi kalıcı değildir. Antibiyotik allerjisi olanlar ve otoimmün bir hastalığı olanlar kullanmamalıdır.
Fascian®: Enjekte edilebilir ışınlanmış insan kadavrasından elde edilen partikül halindeki "fasya lata"dır. Fasya, kasların ve bazı organları dışlarından çevreleyen beyaz bir bağ dokusu tabakasıdır ve içindeki organın o şekilde tutulmasını sağlar. Kadavraların baldır dış yüzlerinde bulunan fasyadan elde edilmektedir. Fasyanın ana bileşeni kollajendir. Vücutta yok olması için aylar geçmesi gerekmektedir. Toz halinde steril enjektörler içindedir. Kullanmadan önce serum ile sulandırılır. Allerji testi gerekli değildir. 6-8 ay kalıcılık süresi vardır.

DOLGU MADDESİ UYGULAMASI KONTRENDİKASYONLARI
Aktif hastalıklarda, kollajen ve bağ dokusu hastalıklarında, diabet hastalığında, diş enfeksiyonlarında,herpes labialisde (uçuk),
Pıhtılaşma ve kanama bozukluklarında,
Gebelik ve emzirme dönemlerinde,
Psikolojik bazı hastalıklarda,
Allerjik durumlarda kullanılmaz.
Keloid oluşturma riski nedeni ile isotretinoin (roaccutane) kullanımından 6 ay önce ve sonra
Trombositten Zengin Plazma (PRP)
Aslında gerçek dolgu maddesi olmayan ama benzer şekilde uygulanan bir yöntemde PRP yani trombositten zengin plazma kullanılır. Hastanın kendi kanının santürfüje edilmesi ile ayrılan trombositten zengin bölümün hastaya geri verilerek içersindeki mevcut büyüme faktörleri ile o bölgedeki dokuların yenilenmesini sağlar veya geçmeyen yaraların iyileşmesini hızlandırır. Özellikle diş hekimliği ve spor yaralanmalarında sıkça kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder